Ettårskontroll av Sanshin Electronics

Sanshin Electronics Co Ltd är ett japanskt handelsföretag inom halvledare och elektroniska komponenter. Företaget är listat på Tokyobörsen, är en net-net och har en lång historik av lönsamhet. För ett år sedan analyserade jag bolaget och köpte aktier. Se den ursprungliga analysen här.

8150-Intro

Väsentliga händelser senaste året

Inom elektronikbranschen var efterfrågan på mobila enheter, såsom smarta telefoner och surfplattor, såväl som elektronik till fordonsindustrin och social infrastruktur stark. Efterfrågan inom den japanska IT-branschen var svag med stagnerande IT-investeringar under slutet av 2014. Under inledningen av 2015 skedde dock en viss återhämtning.

Sanshins två verksamhetsområden utvecklades enligt följande:

 • Device business: Sanshin har attraherat nya leverantörer och har på så sätt kunnat stärka sitt produktsortiment. Sanshin kommer att arbeta mer aktivt med att sätta samman lösningskit. Förhoppningsvis leder det till att bolaget kan förbättra marginalerna jämfört med om varje komponent säljs för sig. Försäljningen till TV-spelssektorn minskade, medan försäljningen till fordonsbranschen och kommunikationsbranschen stärktes. Försäljningen för 2014/2015 ökade med 15 % jämfört med 2013/2014. Vinsten ökade med 37 %, men är fortfarande lägre än vinsten som levereras av Solutions business trots att Device business är ca 12 gånger så stort omsättningsmässigt. För 2015/2016 ska dock Device business enligt bolagets mål bidra med en högre vinst i absoluta tal än Solutions business.
 • Solutions business: Bolaget har förstärkt sitt erbjudande inom molntjänster genom Sanshin Data Center som lanserades i januari 2015. Försäljningen till den offentliga sektorn stärktes under det senaste året, då blåljusverksamheterna i många kommuner uppgraderade sin kommunikationsinfrastruktur. Totalt sett ökade försäljningen med 3 % och vinsten med 4 %.

Värdering

En tillgångsbaserad värderingsansats ger följande multipler:

8150-Vardering_tillgangar

Vinstmultiplerna ser ut så här:

8150-Vardering_vinst

Vinstvärderingen är något lägre än historiskt, och tillgångarna är också något lägre värderade än historiskt. Jag bedömer att säkerhetsmarginalen vid nuvarande värdering är tillräcklig. Vid det förra analystillfället var P/NCAV 0,43. En viss uppvärdering har alltså skett, men vid nuvarande värdering tycker jag att det fortfarande finns utrymme för en fortsatt uppvärdering.

Finansiellt läge

Nyckeltalen som berör den finansiella stabiliteten ser starka ut:

8150-Finansiell_stabilitet

NCAV har växt med 5 % det senaste året, medan antalet utestående aktier är oförändrat. Sammantaget bedömer jag att det finansiella läget är gott.

Utvecklingstrend

Omsättningen ökade med 13 % under de senaste tolv månaderna. Bruttomarginalen sjönk från 6,3 % till 6,2 %. Vinstmarginalen sjönk också något från 0,9 % till 0,8 %.

FS-score är 5 idag, jämfört med 6 för ett år sedan. Det är inte jättestarkt, men fortfarande acceptabelt.

Avkastning

Bolaget har höjt målsättningen för den andel av vinsten som betalas som aktieutdelning från 30 % till 50 %. Bolaget guidar om en utdelning om totalt 40 JPY för 2015/2016, vilket även var utdelningen för 2014/2015.

Kursen vid analystillfället för ett år sedan var 824 JPY. Jämfört med dagens stängningskurs om 1201 JPY och en utdelning om 40 JPY ger det en avkastning på ca 51 %.

Slutdiskussion

Sanshin Electronics handlas fortfarande till en stor säkerhetsmarginal mot NCAV. Bolaget har utvecklats skapligt under det senaste året. Jag ser därför ingen anledning att sälja idag.

Position: Jag behåller min position i Sanshin Electronics.

5 tankar på “Ettårskontroll av Sanshin Electronics

 1. Bra analys och intressant bolag! Via vilken plattform köper du aktier i detta bolag? Har själv blivit sugen på att handla i japanska bolag men är osäker på hur jag ska gå till väga då jag inte kunnat söka på japanska aktier genom nordost eller avanza.

  // Amanda

  Gilla

  • Tack! Jag har i huvudsak handlat japanska aktier via Interactive Brokers. Där finns dock varken ISK eller KF. DeGiro har vissa japanska aktier, men långt ifrån alla.

   Gilla

   • Ah, du kör Interactive Brokers! Är det lätt och smidigt att komma igång? Några nackdelar förutom att det är vanlig aktiedepå?

    Jag har tvekat för länge kring DeGiro och tillförlitligheten i upplägget och går miste om en del bra investeringsmöjligheter under tiden, så kanske är lösningen för det IB.

    Gilla

    • Nja, själva plattformen känns ganska krånglig och mer riktad mot daytraders. Dessutom är deklarationen arbetskrävande eftersom man måste redovisa alla valutaaffärer. I övrigt är courtaget väldigt lågt och utbudet av aktier väldigt imponerande. Hade de erbjudit ISK eller KF hade jag flyttat alla mina affärer till Interactive Brokers.

     Gilla

 2. Pingback: Tvåårskontroll av Sanshin Electronics | Billiga bolag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s