Ettårskontroll av Art Vivant

Art Vivant Co Ltd är ett japanskt konglomerat verksamt inom konsthandel, finansiella tjänster, hotell samt fitnessklubbar. Företaget är listat på Tokyobörsen och är en net-net. För ett år sedan analyserade jag bolaget och köpte aktier. Se den ursprungliga analysen här.

7523-Intro

Väsentliga händelser senaste året

Art Vivant publicerar finansiell information endast på japanska. Jag har översatt rapporterna med hjälp av Google Translate, vilket gör det ganska svårt att tolka texten i rapporterna. Ta alltså nedanstående med en nypa salt.

De fyra verksamhetsområdena har under 2014/2015 utvecklats enligt följande:

  • Konstrelaterad verksamhet: Konstverksamheten är bolagets huvudaffär. Inom ramen för detta verksamhetsområde utvecklades ett mobilspel under det senaste året, vilket medförde ökade utvecklingskostnader. Omsättningen minskade med ca 9 % och vinsten med ca 65 % jämfört med föregående år. Rörelseresultatet var ändock positivt.
  • Finansiella tjänster: De finansiella tjänsterna är relaterade till finansieringstjänster för konstkunderna. Verksamhetsområdet utvecklades positivt under 2014/2015, med en ökad omsättning om ca 13 % och ett ökat rörelseresultat om ca 17 %. Verksamhetsområdet bidrog i absoluta tal mest till resultatet av samtliga verksamhetsområden.
  • Kurort / hotell: Hotellet heter Thalassa Shima Hotel & Resort, har fått 4 av 5 i betyg på TripAdvisor, byggdes 1992, har 112 rum och är vackert beläget vid havet i närheten av orten Toba i Japan. Hotellet har hälsofokus, vilket innebär att hotellet serverar hälsokost och erbjuder sjövattenterapi samt träningsmöjligheter i vacker miljö. Försäljningen till bröllopsarrangemang och spagäster förbättrades jämfört med föregående år. Förlusterna ökade jämfört med föregående år, samtidigt som omsättningen minskade.
  • Hälsobranschen: Karuna Fitness & Spa bedriver fitnessklubbar. Omsättningen ökade med ca 11 % och rörelseresultatet vändes från minus till plus.

Värdering

En tillgångsbaserad värderingsansats ger följande multipler:

7523-Vardering_tillgangar

EV/EBIT för rullande tolv månader är 3,1.

Tillgångarna är lägre värderade än historiskt. Jag bedömer att säkerhetsmarginalen vid nuvarande värdering är tillräcklig. Vid det förra analystillfället var P/NCAV ungefär densamma, så rent värderingsmässigt ser bolaget ungefär lika billigt ut.

Finansiellt läge

Nyckeltalen som berör den finansiella stabiliteten ser starka ut:

7523-Finansiell_stabilitet

NCAV har växt med 2 % det senaste året, medan antalet utestående aktier är oförändrat. Sammantaget bedömer jag att det finansiella läget är gott.

Utvecklingstrend

Omsättningen ökade med 3,6 % under de senaste tolv månaderna. Bruttomarginalen ökade från 56 % till 58,4 %. Vinstmarginalen sjönk dock från 14,0 % till 11,8 %.

Eftersom bolaget endast redovisar kassaflödesanalys på halvårsbasis har jag inte kunnat beräkna FS-score baserat på den senaste kvartalsrapporten. För helåret 2014/2015 med slutdatum 2015-03-31 var FS-score 3, vilket är i lägsta laget.

Avkastning

Kursen vid analystillfället för ett år sedan var 327 JPY. Jämfört med en stängningskurs om 361 JPY på årsdagen och en utdelning om 10 JPY ger det en avkastning på ca 13 %.

Slutdiskussion

Art Vivant handlas fortfarande till en stor säkerhetsmarginal mot NCAV. Bolaget har utvecklats högst mediokert under det senaste året. Trots detta är NCAV i princip oförändrat och jag tycker inte att investeringscaset har ändrats särskilt mycket sedan min första investering för ett år sedan.

Position: Jag behåller min position i Art Vivant.

2 tankar på “Ettårskontroll av Art Vivant

  1. Pingback: Tvåårskontroll av Art Vivant | Billiga bolag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s