Ettårskontroll av L. S. Starrett

L. S. Starrett Company är ett amerikanskt företag verksamt inom mät- och sågverktyg. För ett år sedan analyserade jag bolaget eftersom det handlades till lågt P/B-t. Jag bestämde mig dock för att inte investera i bolaget bland annat på grund av bristande internkontroll i den finansiella rapporteringen, utspädning, den historiskt sett höga värderingen och de stora pensionsplansunderskotten. Se den ursprungliga analysen här.

SCX-Intro

Väsentliga händelser senaste året

De senaste tolv månaderna har inte varit särskilt framgångsrika för bolaget. Marknadsmässigt har bolaget påverkats av den negativa utvecklingen i oljesektorn och jordbrukssektorn. Även den negativa utvecklingen i Brasilien och Kina har påverkat bolaget.

Värdering

En tillgångsbaserad värderingsansats ger följande multipler:

SCX-Vardering_tillgangar

Tillgångarna är högt värderade i förhållande till den historiska värderingen. Vid nuvarande värdering tycker jag inte att säkerhetsmarginalen är tillräcklig. Vid det förra analystillfället var värderingen något lägre än den är idag.

Finansiellt läge

Nyckeltalen som berör den finansiella stabiliteten ser skapliga ut:

SCX-Finansiell_stabilitet

NCAV har minskat med 44 % och book value tangible har minskat med 21 % under de senaste tolv månaderna. Sammantaget bedömer jag att det finansiella läget är mediokert.

Utvecklingstrend

Omsättningen har minskat med ca 7 %, samtidigt som vinstmarginalen har minskat från 3,0 % till 1,8 %. Även bruttomarginalen har sjunkit från 33,0 % till 31,6 %.

FS-score är 4, vilket är svagt.

Avkastning

Kursen vid analystillfället för ett år sedan var 14,65 USD. Jämfört med en stängningskurs om 10,13 USD på årsdagen och en utdelning om 0,4 USD ger det en negativ avkastning på ca 28 %.

Slutdiskussion

Jag är glad för att jag bestämde mig för att inte investera i L. S. Starrett för ett år sedan, trots stark FS-score och lågt P/B-t. Säkerhetsmarginalen var inte tillräcklig mot bakgrund av de varningsflaggor jag såg vid analystillfället och utvecklingen har varit negativ sedan dess. Inte heller idag upplever jag att aktien är värd en investering.

Position: Jag har ingen position i L. S. Starrett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s