Ettårskontroll av Tomen Devices

Tomen Devices Corporation är ett japanskt handelsföretag inom mikroprocessorer och elektroniska komponenter. Företaget är listat på Tokyobörsen, är en net-net och har en lång historik av lönsamhet. För ungefär ett år sedan analyserade jag bolaget och bestämde mig för att köpa aktier. Se den ursprungliga analysen här.

2737-Intro

Väsentliga händelser senaste året

Företagsledningen säger sig märka av inbromsningen i Kinas ekonomi, framförallt gällande produkter som har en koppling till smartphone-segmentet men även halvledare i allmänhet. Försäljningsutvecklingen i Japan har däremot varit positiv. Eftersom de ekonomiska rapporterna endast tillhandahålls på japanska har jag inte grävt särskilt djupt i dem, utan den här ettårskontrollen baseras i princip bara på kvantitativa investeringskriterier.

Värdering

En tillgångsbaserad värderingsansats ger följande multipler:

2737-Vardering_tillgangar

Nettoomsättningstillgångarna är värderade klart lägre än historiken. Vid nuvarande värdering tycker jag fortfarande att säkerhetsmarginalen är tillräcklig. Vid det förra analystillfället var P/NCAV likvärdigt med idag.

Finansiellt läge

Nyckeltalen som berör den finansiella stabiliteten ser ok ut, men samtliga har försämrats jämfört med hur det såg ut för ett år sedan:

2737-Finansiell_stabilitet

NCAV har ökat med 6 % det senaste året, medan antalet utestående aktier är oförändrat. Sammantaget bedömer jag att det finansiella läget är godkänt.

Utvecklingstrend

Omsättningen ökade med ca 6 % under de senaste tolv månaderna. Bruttomarginalen ökade från 2,4 % till 2,5 %. Vinstmarginalen är oförändrad på 0,6 %. Detta är dock fortfarande en mycket tunn vinstmarginal. Både operativt och fritt kassaflöde ökade ordentligt jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

FS-score är 8, vilket är starkt.

Avkastning

Kursen vid analystillfället för ett år sedan var 1803 JPY. Jämfört med en stängningskurs om 1864 JPY på årsdagen och en utdelning om 40 JPY ger det en positiv avkastning på ca 5,6 %.

Slutdiskussion

Det har inte hänt särskilt mycket i bolaget eller i aktiekursen under det senaste året. Jag tycker fortfarande att bolaget är attraktivt värderat och jag har passat på att öka mitt innehav.

Position: Jag har ökat min position i Tomen Devices.

1 tanke på “Ettårskontroll av Tomen Devices

  1. Pingback: Tvåårskontroll av Tomen Devices | Billiga bolag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s