Ettårskontroll av Shinko Shoji

Shinko Shoji Co., Ltd. är ett japanskt företag verksamt inom elektronikhandel. För ett år sedan analyserade jag bolaget och köpte aktier. Se den ursprungliga analysen här.

8141-intro

Väsentliga händelser senaste året

Bolagets försäljning har sjunkit inom underhållningselektronik, medan försäljningen till fordonsindustrin och till tillverkare av industriell utrustning är stabil. Konsumentelektronik har gått svagt p.g.a. svag efterfrågan ifrån Kina och andra utvecklingsländer. Bolagets omsättning har sjunkit, men guidningen ifrån ledningen är att andra halvåret av 2016/2017 kommer att bli klart starkare än det första halvåret. Bolaget arbetar vidare med sin transformering från en grossist som säljer komponenter till en lösningsleverantör.

Värdering

En tillgångsbaserad värderingsansats ger följande multipler:

8141-vardering_tillgangar

Tillgångarna är värderade på samma nivå som för ett år sedan, då P/NCAV var 0,59. NCAV har minskat med 4 %, medan aktiekursen har ökat med 3 %. Säkerhetsmarginalen är alltså något lägre än för ett år sedan.

Finansiellt läge

Nyckeltalen som berör den finansiella stabiliteten ser bra ut. Inga dramatiska förändringar har skett jämfört med för ett år sedan.

8141-finansiell_stabilitet

Sammantaget bedömer jag att det finansiella läget är bra.

Utvecklingstrend

Utvecklingen under de senaste tolv månaderna har varit medioker. Omsättningen har minskat med 22 %. Vinstmarginalen har dock förbättrats från 1,3 % till 1,4 %. Både operativt och fritt kassaflöde är positiva.

FS-score är 7, vilket är starkt.

Avkastning

Kursen vid analystillfället för ett år sedan var 1246 JPY. Vid ettårsuppföljningen är kursen 1278 JPY. Utdelning på 40 JPY har lämnats. Det senaste året gav en positiv avkastning på ca 6 %.

Slutdiskussion

Utvecklingen i bolaget har varit medioker under det senaste året, och värderingen av aktien är mer eller mindre oförändrad. Positivt är att kassaflödena ser ok ut samt att FS-score är fortsatt starkt. Det räcker för att jag ska tycka att det är värt att vänta ett tag till på att något positivt ska ske.

Position: Jag behåller min position i Shinko Shoji.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s