Tvåårskontroll av Tomen Devices

Tomen Devices Corporation är ett japanskt handelsföretag inom mikroprocessorer och elektroniska komponenter. Företaget är listat på Tokyobörsen, är en net-net och har en lång historik av lönsamhet. För två år sedan analyserade jag bolaget och bestämde mig för att köpa aktier. Se den ursprungliga analysen här. För ett år sedan gjorde jag en uppföljningsanalys och bestämde mig för att öka min position. Se ettårskontrollen här.

2737-intro

Väsentliga händelser senaste året

Företagsledningen beskriver sin marknadssituation som tuff. Eftersom de ekonomiska rapporterna endast tillhandahålls på japanska har jag inte grävt särskilt djupt i dem, utan den här tvåårskontrollen baseras i princip bara på kvantitativa investeringskriterier. Den intresserade kan läsa det senaste VD-brevet på engelska här.

Värdering

En tillgångsbaserad värderingsansats ger följande multipler:

2737-vardering_tillgangar

Nettoomsättningstillgångarna är värderade lägre än historiken. Dock måste man gå tillbaka till 2007 för att hitta en P/NCAV-värdering över 1. Vid det förra analystillfället var P/NCAV 0,52. Vid nuvarande värdering tycker jag fortfarande att säkerhetsmarginalen är tillräcklig.

Finansiellt läge

Nyckeltalen som berör den finansiella stabiliteten ser ok ut, och ligger nära nyckeltalen som de såg ut för ett år sedan:

2737-finansiell_stabilitet

NCAV har ökat med 2 % det senaste året, medan antalet utestående aktier är oförändrat. Sammantaget bedömer jag att det finansiella läget är godkänt.

Utvecklingstrend

Omsättningen sjönk med ca 14 % under de senaste tolv månaderna. Bruttomarginalen minskade från 2,5 % till 1,9 %. Vinstmarginalen ökade från 0,6 % till 0,7 %. Detta är dock fortfarande en mycket tunn vinstmarginal. Både operativt och fritt kassaflöde är positiva, men minskade jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

FS-score är 6, vilket är helt ok.

Avkastning

Kursen vid analystillfället för två år sedan var 1803 JPY. Jämfört med en stängningskurs om 2106 JPY på tvåårsdagen och en utdelning om 90 JPY ger det en positiv avkastning på ca 22 %.

Slutdiskussion

Det har inte skett något dramatiskt i bolaget under det senaste året, även om det stora omsättningstappet oroar. Aktiekursen har stigit klart mer än vad jag tycker är motiverat baserat på bolagets utveckling. Jag är nöjd med den avkastning jag har fått och har valt att sälja.

Position: Jag har sålt min position i Tomen Devices.

1 tanke på “Tvåårskontroll av Tomen Devices

  1. Vet inte om du känner till det, om det fortfarande är sant eller om det gör så stor skillnad – men jag läste hos Damodaran att i Japan redovisas all leasing som operationell leasing redovisas vid IFRS. Eftersom finansiell leasning är inkl. i IFRS borde Japanska balansräkningar vara dopade mot västerländska.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s